Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Portugal

Närheten till Atlanten har ett avgörande inflytande på Portugals gastronomi. En mycket viktig detalj i det portugisiska köket är soppan. Den kanske mest kända portugisiska soppan är den smaragdgröna "Caldo Verde", som är gjord på kål och potatis och serveras med korv.

"Cozido" är en gryta på nötkött eller fläsk med olika grönsaker. Torsk, "bacalhau", kan enligt lokalbefolkningen förberedas lika många sätt som det finns dagar på ett år. Det finns oändligt många rätter på fisk och skaldjur. Kött sägs vara lika populärt som fisk. "Bife à Portuguesa" är till exempel grillat kött. Kebab ( "espetadas") och fårkött förekommer också ofta på menyn.

Det finns ungefär två hundra olika sorters kakor att välja bland till efterrätt.
Bland godsakerna finns "Pão de ló", som är en lätt sockerkaka och "Pasteis de nata", som liknar marcipan. För dem som föredrar frukt till efterrätt är det bland andra druva, ananas, apelsin, banan och mango som gäller.