Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Puerto Rico

Det puertoricanska köket uppvisar många drag från det spanska, kubanska och mexikanska köket med afrikanskt, Taíno och amerikanskt inflytande. Några av de oftast använda inhemska kryddorna och ingredienserna är koriander, papaya, kakao, nispero, apio, mjöl och yampee. Lokalbefolkningen kallar sitt kök för "cocina criolla" (kreolsk matlagning).

Man börjar gärna måltiden med någon soppa på Puerto Rico. Den mest kända soppan görs på svarta bönor och heter Frijoles Negros. En annan klassisk soppa är sopón de pollo con arroz som är kycklingsoppa med ris. Den tredje klassiska soppan är sopón de pescado, en fisksoppa, som görs på en hel fisk med huvudet och stjälken på.

Puerto Rico doftar Adobo och sofritoblandningar gjorda på örter och kryddor som ger många inhemska livsmedel en speciell smak och färg.

Typiska huvudrätter för Puerto Rico är till exempel stekt biff med lök (carne frita con cebolla), kalvkött (ternera) a la parmesana, och stekt griskött, färsk skinka, lamm eller kalvkött a la criolla. Köttet tillagas i kreolsk stil och smaksätts med adobo.

De bästa ratter du bör smaka:

  • Arroz con gandules y lechón
  • Asopao
  • Pasteles
  • Piña colada
  • Tembleque
  • Mofongo
  • Flan
  • Almojábana
  • Albondigón
  • Arroz y haichuelas
  • Guisado