Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Rumänien

- Vilken buss går till Suceava?
- Jo, den där, där borta - pekar gubben på ett dammoln bakom en gul buss som fjärmar sig från busstationen.

Emmas restaurang i Targu Mures.

large-rumanien_targu_mures_emma.jpg

I utvecklingen av den rumänska gastronomin har den ungerska transsylvanska, franska, serbiska, turkiska och bulgariska köket spelat stor roll.

Till sopporna använder man gärna cibere, fermenterade spannmål, oftast med gräddfil. Som krydda används lagerblad, kyndel, timjan och vitlök. Det är populärt att lägga köttbullar i soppor. Lamm-, nöt-, fjäderfä och vilt används också till köttsoppor.

Till fiskrätter och grönsaksrätter använder man massor av lök och tomater.
Riktigt delikata förrätter är till exempel sallad gjord på karprom och väl kryddade sallader på bladgrönsaker och olja, blandade med skinka eller nöttunga och lök.

Köttet grillar man gärna på spett över kol. Mititei görs på nötfärs. Man formar små korvar och sedan rostar man dem. Tillagning av många kötträtter sker genom att man låter sjuda köttet tillsammans med grönsaker och frukter.

I det rumänska köket använder man mycket frukt och grönsaker. Pumpa, lök, tomater, gröna bönor, aubergine och bönor förekommer oftast. Som garnering serveras ofta ris, potatis eller "puliszka" som är majsgröt gjord på majsmjöl.

Till kakor använder man oftast smördeg. Krämer och glass är vanliga efterrätter, för att inte tala om munkarna som friteras i olja och serveras med aprikosmarmelad.

Före festliga måltider tar man gärna en klunk cujka som är plommonbrännvin, och maslina (salta oliver).