Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Ryssland

I de traditionella ryska rätterna ingår stekt kött, grönsaker, soppor och grytor. En stapelvara i den ryska kosten är det mörka, tunna brödet.

Piroger är mycket populära. De finns både i salta och i söta varianter och är vanligtvis fyllda med fisk, ost, sylt, kål, svamp, hackade hårdkokta ägg eller kött:

xlarge-pirog.jpg

De här pirogerna köpte vi i Moskva på ett litet matställe på Paveletskij vokzal. De är fyllda med vitkål.

xlarge-pirog_med_laxfyllning.jpg

Pirog fylld med lax.

xlarge-pirog_med_graddfil.jpg

Piroger serveras ofta med gräddfil, som här. Gräddfilen kommer från marknaden i Novosibirsk.

Bliny är en annan viktig traditionell rysk maträtt: mycket tunna pannkakor som kan serveras med söt eller salt fyllning, med smör, gräddfil, färsk frukt, rökt fisk eller kaviar:

xlarge-rom_pannkakor_gradde.jpg

I Ryssland är pannkakor lätta att få tag på. Dessa på bilden kommer från ett litet matställe i Irkutsk. Gräddfilen, det svarta brödet och kaviaren köpte vi på marknaden.

xlarge-pannkakor_med_surkorsbarsyogurt.jpg

Pannkakor kan ätas som dessert, till exempel med surkörsbärskesokräm.

xlarge-chokladpannkakor.jpg

Eller, varför inte med choklad.

Pelmeni är fylld pasta:

xlarge-pelmeni_fyllda_med_lammfars.jpg

Pelmeni fyllda med lammfärs och serverade med gräddfil.

Manti är en variant av pelmeni. Den är mycket populär i Ryssland och finns med på menyn även på de allra minsta matställena.

xlarge-manti_med_notfars_.jpg

Manti, fyllda med nötfärs och smaksatta och dekorerade med dill.

xlarge-manti.jpg

Manti fyllda med lammfärs, som de serveras på ett litet matställe på marknaden Dorogomilij i Moskva.

Kåldolmar heter golubtsy på ryska. 

xlarge-kaldolmar.jpg

Golubtsy med gräddfil.

Alla slags kött används i ryska köket, oftast grillat eller kokt, och serveras med potatis, kålväxter och mycket sallad.

xlarge-kott_med_potatismos_och_svampsas.jpg

Fläskkotlett med svampsås och potatismos.

xlarge-ljuljakebab_med_gretjka.jpg

Ljuljakebab på lammfärs serverad med gretjka (bovete).

xlarge-notkott_gretjka.jpg

Gryta på nötkött med gretjka.

Auberginer används såväl till sallader som i huvudrätter och lagas i många olika varianter.

xlarge-auberginsallad.jpg

Auberginsallad.

xlarge-gruz_auberginesallad.jpg

Auberginer tillagade på georgiskt vis med paprika och kycklingskött.

xlarge-gronsaker_i_sotsursas.jpg

Stekta grönsaker i en tomatbaserad sötsursås.

xlarge-flaskkott_med_potatis.jpg

Okomplicerad husmanskost: rätt på fläskkött och potatis.

xlarge-yozhiki.jpg

Jozhiki: stora köttbullar på fläskfärs och ris med morotsdekoration.

Även i Ryssland görs det olika typer av korv.

xlarge-rysk_korv.jpg

Korven steks i panna eller i ugnen.

xlarge-rysk_blodkorv.jpg

Rysk blodkorv.

xlarge-ankkorv_och_lammburgare.jpg

Visste du att korv även kan göras på ankkött? Det runda hamburgarbrödet till höger gömmer en fantastiskt god lammjärp.

xlarge-fylld_flask.jpg

Den ryska varianten av sylta.

I Ryssland  äter man mycket fisk. Under den ryska ortodoxa kyrkan gällde fasta många dagar om året och man fick äta fisk i stället för kött.

Omul är en speciell fisksort som bara finns i Bajkalsjön.

xlarge-rokt_omul.jpg

Rökt omul.

xlarge-omul_pa_tallrik.jpg

Omul i marinad.

xlarge-marinerad_omul.jpg

Omul i marinad, som den kan köpas i mataffären.

xlarge-keta_pod_ovostjami.jpg

Keta pod ovostjami, dvs. laxforell bakad under grönsakstäcke.

En stor variant av soppor finns på menyerna över hela landet. 

Den här goda lammsoppan har serverats till oss i Ulan-Ude som är huvudstaden i Burjatia:

xlarge-lammsoppa.jpg

Shulen iz baranina - heter det på ryska.

Gillar man kikärtor kan det vara en bra idé att testa kikärtskrämsoppan med krutonger.

xlarge-kikartssoppa.jpg

Ethno Café i Ulan-Ude serverar soppan så här.

Syrniki är en stekt kesodessert som kan ätas med gräddfil, marmelad och olika fuktkrämer.

xlarge-syrniki_i_pannan.jpg

Syrniki i stekpanna.

xlarge-syrnik_med_graddfil.jpg

Syrniki serverade med gräddfil.

xlarge-syrniki_med_hallonkesokram.jpg

Syrniki serverade med hallonkesokräm.

xlarge-paj_med_surkorsbar.jpg

Surkörsbärspaj i Novosibirsk.

xlarge-appelkaka.jpg

Äpplekaka.

På marknaderna i Sibirien säljs bär som smultron, lingon, tranbär, surkörsbär, krusbär mm. på sommaren. De äts antingen råa eller i form av sylt till pannkakor, glass och andra desserter.

xlarge-sibiriska_smultron.jpg

Sibiriska smultron inköpta på marknaden i Irkutsk.

xlarge-sibiriska_surkorsbar.jpg

Sibiriska surkörsbär från marknaden i Ulan-Ude.

xlarge-sibiriska_krusbar.jpg

Sibiriska krusbär inköpta på marknaden i Ulan-Ude.

xlarge-sibiriska_svarta_vinbar.jpg

Svarta vinbären kommer också från marknaden i Ulan-Ude.

I Ryssland dricker man inte bara vodka. Kvas är också populärt. Den säljs på gatan men kan även köpas på flaska på vanliga mataffärer. Den görs på bröd och smakar extra gott väl kyld.

large-kvas_pa_flaska.jpg

Kvas på flaska.

xlarge-primorskij_kvas.jpg

Kvas från Primorskij-området på östra delen av landet.

xlarge-kvas_pa_gatan.jpg

Kvas på gatan.

Det finns även en hel del ölsorter att välja mellan.

xlarge-ol_starij_melnik.jpg

Strayj Melnik är ett inhemskt ljust öl.

xlarge-ljust_ol_direkt_fran_kranen.jpg

Ljust inhemskt öl direkt från ölkranen i en mataffär i Vladivostok.

xlarge-tva_ol.jpg

De inhemska stora starka passar väl till en rejäl middag.

xlarge-ryska_ol.jpg

Lurigt nog finns ölen "Vita björnen" i muggen till höger.

Vill man hålla sig till vatten kan man till exempel välja det här:

xlarge-vatten_pa_flaska.jpg

Gott vatten som har fått sitt namn efter Bajkalsjön.

xlarge-lask.jpg

Omkring Bajkalsjön döper man gärna även andra drycker efter sjön som till exempel den här läskedrycken som liknar vår fruktsoda.

xlarge-airan.jpg

Ayran görs på vatten, yoghurt och salt.

xlarge-getsurmjolk.jpg

Surmjölksdryck på getmjölk.

xlarge-marmjolk.jpg

Marmjölk.

xlarge-sjubat.jpg

Sjubat - gjort på kamelmjölk.

xlarge-tan.jpg

Tan.

De bästa rätter du bör äta:
Det är värt att smaka:
------------------------------
- Bliny (ryska pannkakor)
- Pirogi (fyllda pajer)
- Pashka
- Sbiten (Russian National Winter Beverage)
- Borstj (rödbetssoppa)
- Stji (vitkålssoppa)
- Beef Stroganoff
- Pelmeni
- Shashlik
- Solyanka
- Zakuski
- Kvass