Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Senegal

Senegals mat är en rik blandning av färska, lokala råvaror och spännande smaker från Frankrike, Portugal, Mellanöstern, och Nord- och Sydamerika. Denna känns tydligt i sopporna, grytorna, risrätterna och salladerna. Salladerna är extra spännande med sina varierade ingredienser som skaldjur, jordnötter och tropiska frukter och grönsaker. Inte sällan är salladerna heta.

Mafe är en gryta på kyckling, fisk eller lamm där köttet sjuder i jordnötssmörsås med grönsaker som yuca, jams, potatis, morötter eller rovor.

Thiebou jen är nationalrätten i Senegal: den görs på fisk som sjuder med grönsaker i tomatpuré med tamarind och habaneropeppar. Oftast serveras den med ris.

Salatu niebe är en färgglad sallad med svarta ärtor, som hör hemma i Afrika, tomater, gurka och persilja.

Yassa är en kryddig rätt på kyckling eller fisk som marineras i citron- eller limesaft och lök, och sedan grillas och karamelliseras.

Banana fritters är en efterrätt med bananer som steks och serveras med socker.