Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Slovakien

Det slovakiska köket har en bred palett av egna specialiteter, men det har även påverkats av grannländernas gastronomi. Många rätter har lånats från Ungern, Österrike, Tjeckien, Polen och Ukraina och naturligtvis modifierats efter egna traditioner och tillgång till råmaterial som kan hittas i slovakiska skogar och berg. Olika sorter av svampar och bär används gärna.

Fläsk, nötkött och kyckling är de tre mest populära kött som används i slovakiska maträtter. Även kött från vilda djur som kanin, rådjur och viltsvin tillagas ofta i slovakiska restauranger.
Kötträtterna serveras vanligtvis med en tjock, smakrik sås.
För smaksättning används salt, peppar, vitlök, lök och bacon. Kryddor tar man till med måtta.

När det gäller garnering är Slovakiens specialitet de olika klimparna - några av de mest kända är halusky och strapachka. Ganza görs på mosad potatis och serveras med sauterad lök, keso eller fårost (bryndza). Det är även vanligt med ris och potatis.

Bröd är välkänt i Slovakien. Svartbröd (rågbröd) är ett direkt inflytande från Österrike och många slovaker äter bröd till frukost eller till lunch med soppa och mycket ofta för sin kvällsmåltid.

Borstjsoppa görs på rödbetor.

Även fisk, grillad som stekt, eller tillagad i goda såser och marinader finns ofta på menyn i Slovakien.

Den mest kända desserten är guba, som även kan ätas som huvudrätt, oftast serverad med honung, malda vallmofrön eller keso. Desserter innehåller ofta fårost. Det finns mängder av olika bakverk både salta och söta. De söta kakorna fylls ofta med marmelad.

Traditionella slovakiska rätter:
Bryndzove halušky är potatisklimpar med fårost (bryndza) och rostad bacon.
Zemiakové placky är potatispannkakor som liknar raggmunkar stekta i olja med vitlök och mjöl.
Granadír är pasta med potatis.
Stekt panerad ost är en matig rätt som man oftast serverar med klyftpotatis och en sås gjord på majonnäs.
Wiener Schnitzel finns med på menyn på de flesta restaurangerna.
Lokse är en sorts potatispannkaka.

Söta rätter:
Pannkakor
Dolky är mindre och tjockare variationer av pannkaka.
Ryžový Nákyp är rispuddingskaka.
Zemlovka är vitt, sötaktigt bröd bakat med frukt och ägg.
Parene buchty är ångade klimpar fyllda med sylt.
Siroke rezance är pasta i bred format som kan servers med vallmo eller gräddfil.
Perky är pasta serverad med marmelad eller vallmo.
Sisky är stekta klimpar.

Traditionella slovakiska soppor:
Kapustnica är en smakrik soppa på surkål och rökt fläskkorv. I vissa variationer lägger man till svamp eller plommon.
Bönsoppan är en typisk vintersoppa på bönor, morötter och persilja.
Basen för den populära vitlökssoppan är oftast kycklingbuljong.
Goulashsoppa gör man på nötkött, paprika, mejram och potatis.

Specialiteter
Bryndza är kanske den mest kända slovakiska osten men väl i landet stöter man även på andra ostar som till exempel parenica, ostiepok och korbacik.
Treska v majoneze är en sallad som innehåller torsk, majonnäs och olika grönsaker.
Jaternica är blodkorv som görs på blod från slaktad gris och ris.
Klobasa är korv på fläsk smaksatt med med salt, vitlök och peppar.
I de slovakiska fiskrätterna använder man oftast öring och karp.

Slovakiska drycker
Slovakerna har några älskvärda drycker som öl, vin och traditionell slovakisk slivovica. Öl är enormt populär såväl bland gamla som unga. Det finns ett stort utbud att välja bland och varje region producerar sin egen sort. De mest populära slovakiska ölerna är Zlaty Bazant, Corgon, Saris, Smadny mnich eller Topvar, både på flaska och från fat.

Vin är också omtyckt i Slovakien. Druvorna växer på de södra delarna av landet som är indelat i sex vinproducerande områden. Även om slovakiska viner, utom Tokaj, inte är välkända internationellt, är de populära inom hemlandet och i grannländerna. Bland de vanligast odlade druvsorterna finns till exempel Pinot blanc, riesling, pinot gris,Müller-Thurgau och Cabernet Sauvignon.

Slivovica (gjord av plommon) och Borovicka (gjord av enbär) är traditionella alkoholhaltiga drycker.

Vinea är en traditionell läskedryck gjord på druvsaft utan tillägg av aromämnen eller syntetiska färgämnen, stabiliserad genom pastörisering.
Kofola är en traditionell dryck som tidigare endast serverats från fat. Numera kan du köpa kofola både på flaska och på fat i barer, pubar och några restauranger. Smaken liknar coca-cola men det sägs vara mycket hälsosammare.