Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Sydafrika

xxlarge-img_7594.jpg

Det sydafrikanska köket har, utöver det klassiska europeiska köket, påverkats både av asiatiska och lokala matlagningsvanor.

En specialitet är tunn korv, gjord på torkat kött i många varianter - även struts- och kudukött används. Dessa korvar kan ätas som snacks. De är effektiva aptitdämpare eftersom det tar cirka 20 minuter att tugga en.

Lokalbefolkningen lagar många typer av grytor och dessa grytor äter man inte bara hemma men även ute på restauranger. Grytorna kallas "bredie". Bredie görs på grönsaker och kött eller fisk och skaldjur och smaksätts oftast med kokosmjölk, mynta och curry.

Naturligtvis äter man en hel del olika sallader i Sydafrika, med en mängd olika salladsdressingar.

Sydafrikanerna är mycket förtjusta i grillrätter. Till marinerad och grillad havsfisk och till grillat kött - nöt, lamm, get, struts, kudu, antilop, vårtsvin, fjäderfä - passar chutney som härstammar från Indien utmärkt. Lokalbefolkningen bereder även gärna såser med curry, chili, jordnötter och olika asiatiska kryddor till grillade rätter.

I de flesta sydafrikanska storstäderna finns indiska marknader där nästan alla kryddor kan hittas. Tack vare sin långa havskust är Sydafrika rik på skaldjur. Före grillning marineras skaldjuren eller man strör salt och peppar över dem med lite vitlök och sedan tillagar man dem.

De bästa rätter du bör smaka:

Biltong
Biltong är förmodligen Sydafrikas mest populära och mest kända mat. Det är lufttorkat kött som njutas nästan överallt av nästan alla. Många olika typer av kött används till detta tilltugg, till exempel nötkött, vilt, och även filéer av strutskött.

xlarge-biltong.jpg

Chakalaka
Chakalaka är en traditionell sydafrikansk grönsaksröra, en klassisk relish med tomater, morötter, vita bönor och chili serverad till currygrytor eller grillat. Nästan ett måste till varje måltid.

Potjiekos
Potjiekos är en kött- och grönsaksmåltid, som långsamt tillagas i en gjutjärnkastrull på kol.

Vetkoek
Vetkoek är friterade bakverk, fyllda med kokt köttfärs. Ofta serveras den med sirap, honung eller sylt.

Mealie
Mealie, majsmjöl eller gröt är basföda i Sydafrika. Det är en snabbtillagad och ekonomisk måltid. Ofta används den till mealie pap som är en gröt gjord på majs eller andra sädesslag. Den kan serveras såväl varm som kall, med mjölk och socker till frukost eller med kött- och tomatgrytor till lunch eller middag.

Boerewors
Boerewors är en typ av korv som görs på kryddat fläsk eller grovt malet nötkött och kryddor. Den kan grillas eller bakas i ugn.

Bredie
Bredie är en starkt kryddad gryta som görs på lamm, grönsaker och tomater.

Frikkadel
Sydafrikanska köttbullar som kan bakas eller friteras. De görs på köttfärs, bröd, ägg, vinäger och kryddor. Man ska blanda färsen med de andra ingredienserna försiktigt med två gafflar, annars blir de för hårda.

Sosaties
Sosaties är spett som görs på marinerat lamm- eller fårkött.

Bobotie
Bobotie lagas på kryddat nötkött eller lamm och torkad frukt, med en äggbaserad toppning som liknar moussaka. Man kan också använda curry som ger denna rätt en lite annorlunda smak.