Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Sydkorea

Den koreanska gastronomin är sammanflätad med landets historia och kultur.

Varje måltid serveras en mängd olika sidorätter, banchan. Den vanligaste banchan är Koreas alltid närvarande chiliinlagd napakål som kallas kimchi, men det finns även många andra ingredienser.

Streetfood är populärt och finns överallt i städerna alla tider på dygnet, men även otaliga restauranger är tillgängliga med alla sorters mat.

Japchae är en typisk sydkoreansk maträtt med Batatnudlar som kombineras med morötter, champinjoner och grön lök.

Teokbokki är en enkel och populär mat: riskakor i en stark paprikasås. Kakorna kan stektas i olja och sedan toppas med röda paprikaflingor. Gott och vackert!

Sundae är koreansk blodkorv som man gör på grisblod, glasnudlar och korn. Fyllningen stoppas i gristarmar. Beställer man sundae på gatan, får man vanligtvis med även några skivor av lever på sidan.

Odeng är fiskbitar på spett som säljs på gatan. Spetten läggs i buljong. Fiskbitarna tillsammans med lite sojasås blir en utmärkt smakupplevelse.

Mungmean är pannkakor på malda mungbönor som steks i en stekpanna. Ibland serveras de med böngroddar, kimchi, eller andra ingredienser.

Kimbab är snabbmat gjord på sjögräs, ris och en fyllning. Fyllningar kan göras bland andra av tonfisk, kimchi, bläckfisk.

Bundegi är inget för lättskrämda. Det är nämligen kokta silkeslarver med lite krydda.

Ojingeo gui är grillad bläckfisk som är en mycket enkel och populär mellanmål.

Jwipo är rökt bläckfisk. Bläckfisken torkas och röks. Perfekta snacks som säljs precis överallt i Korea.

En vanlig koreansk efterrätt är hotteok: pannkakor fyllda med brunt socker, honung, pinjenötter och kanel.

Valnötkaka är en våffla som är fylld med söta röda azukibönor och valnötter.

Jjinppang är ångkokta bullar med söta röda bönor inuti. Koreanerna mosar inte ihop bönorna utan lämnar dem vanligtvis hela.

/modules/article/index.jsp?templ=article_detail