Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Sverige

Ryggraden för det svenska köket utgörs av enkla traditionella bonderätter, mestadels fisk- och kötträtter. De största favoriterna är skogsbär (hjortron, tranbär, lingon), som man gärna gör sylt och marmelad på. Svenskarna lagar rätterna aningen sötare än folk i grannländerna.

En gammal tradition är att äta tjock, gul ärtsoppa med fläsk och pannkakor med sylt på torsdagar.

Sill äts på många sätt i Sverige: den kan stekas eller marineras, och försurning är ytterligare ett sätt att förbereda den. En sommarspecialitet är surströmming med rå lök, ost och potatis. En lite söt sallad på matjessill, smaksatt med gräddfil och garnerad med kokt potatis förekommer också ofta på svenskarnas meny.

Köttbullar kan tillagas i flera varianter. Den serveras med kokt potatis och lingonsylt. Smör och sallad på rödbetor eller inlagd gurka kan också följa med.

Smörgåsbord är ett typiskt nordiskt fenomen som är känt och omtyckt över hela världen. Smörgåsbord kan bestå av smörade bröd, inlagd sill, paj, kalla stekta köttsivor, rökta eller gravade laxskivor, kokta ägg och sallader.

"Janssons Frestelse" finns ofta med på buffébordet; den lagas av gul lök, grädde, ansjovis och krämig potatismos.

Sillrätter sköljs gärna ned med svenskarnas goda, iskalla aquavit. Svenska snaps tillagas på potatis och spannmål oh smaksätts med örter.

Till efterrätt äter man gärna puddingar, pannkakor och pajer som främst bakas med äpple, blåbär eller rabarber. Rabarberpaj serverad med gammaldags vaniljglass är en delikatess.