Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Spanien

Spaniens mattraditioner grundar sig framförallt på lokalt odlade grönsaker och frukt samt kött och fågel.

Serranoskinkan, som är en lufttorkad skinka, chorizokorv och ost är de vanligaste ingredienserna i tapas. Tapas är tilltugg. Beställer man en öl till exempel får man ofta tapas till.
Skaldjur och fisk är populära i kustområden. Olivolja och vitlök är vanliga ingredienser i den spanska matlagningen.

En populär maträtt som är känd över kanske hela världen är paella som har sitt ursprung i Valencia som ligger i östra delen av landet. Paella finns i väldigt många varianter men generellt använder man ingredienser som skaldjur, chorizo, grönsaker, kyckling och långkornigt ris i den. Buljong, lök, vitlök, vin, pimiento (söt röd paprika), och saffran ger en speciell smak till grytan.

Varje region har sina specialiteter.

Gazpacho är en kall tomatsoppa som kommer från Andalusien i södra Spanien.
Freidurías är fisk, oftast ansjovis, i smeten.

Cataluña (Katalonien), som ligger i nordöstra Spanien, är känd för sina nyskapande rätter som kombinerar fisk och skaldjur, kött, fågel och lokala frukter.

I norra Baskien gäller fiskrätter på torsk, ål och bläckfisk.
Asturien, i nordvästra Spanien, berömd av fabada, en gryta gjord på bönor.
I de inre regionerna, såsom Castilien, är kött som har huvudrollen i matlagningen.

Tortilla är en sorts potatisomelett, serverad i hela landet. Den kan beredas snabbt och utgör en enkel men stadig middag.

Tartaletas de Champiñón är tartlets på champignoner.
Spaniens mest kända dessert är flan som är en tjock och smakrik vaniljsås.Mazapanes är sötsaker som görs på mandelmassa-

Churros kan kanske tyckas vara extra söta men är man i Spanien ska man absolut testa dem.


Crema de Cabrales består av blåost, äpple och valnötkräm.

De bästa rätter du bör smaka:

  • gazpacho (kall tomat soppa)
  • tortilla Española (spansk omelet)
  • flan (vanilia sås)
  • mazapanes (marsipan eller almond godis)
  • churros
  • tapa: Crema de Cabrales (Blue Cheese, Apple, and Walnut Spread)
  • tapa: Tartaletas de Champiñón (Mushroom Tartlets)
  • tapa: Aceitunas Aliñadas (Marinerad olive)
  • Tapa: Serranoskinka
  • paella
  • fabada (böna gryta)
  • tortilla española (potatis omelett)