Schweiz
Schweiziska köket kombinerar inslag från det tyska, franska och norditalienska köket. Maten varierar från region till region, men det finns många rätter som är favoriter över hela Schweiz.
Alla känner till ostfonduen, smält ost med rostade brödkuber, som kanske är den mest typiska schweiziska rätten.
Brödkuberna plockas upp på en speciell gaffel och doppas ner i smält ost, som serveras i en traditionell keramisk fonduegryta kallad "Caquelon". Fonduen kan också serveras som förrätt eller efter en lätt måltid i stället för ostbricka.
En annan populär rätt är rösti, en platt kaka gjord på riven rå potatis och stekt i hett smör.
Raclette är smält ost som serveras med "Gschwellti" (bakad potatis), cocktailgurkor och lök, samt inlagd frukt.
Saucissons är korv på fläskkött som är känd och populär i hela fransktalande Schweiz. Korvarna serveras kokta eller tillagas på grönsaker (Pape Vaudois).
En rejäl macka med corned beef, dvs. nötkött kokt i saltlag.
Bern är känt för sin Berner Platte - en maträtt som består av olika typer av kött och korvar. På en stor tallrik serveras nötkött, rökt fläsk och nöttunga, rökt sidfläsk, rökta fläskkotletter, fläskrevben, fläsklägg, tunga, grisöron eller grissvans. Kötten är tillagade med surkål smaksatt med enbär, inlagda rovor, gröna eller torkade bönor (shukkybönor) och kokt potatis.
Korvsallad är enkel att tillaga.
Du glömmer väl inte att smaka på pannkakorna?
De bästa rätter du bör smaka:
- Berner Platte
- Saucissons
- Raclette
- Rösti
- Ostfondue
- Papet vaudois
- Züricher Geschnetzeltes
- Birchermüesli
- Zopf
- Pizzoccheri