Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Tunisien

Köket i Tunisien är en blandning av medelhavets kök och nordafrikansk matkultur. Alltså, det är lagom exotiskt och rikligt kryddat.

Tabil är en kryddblandning av vitlök, cayenne eller röd paprika, koriander och kummin som används i många tunisiska rätter.

Harissa äter man till förrätt i Tunisien. Den görs på vitlök, kummin, olivolja och torkad chilipeppar. Ofta serveras det som dopp till bröd.

Brik är ett stekt triangelformad bakverk fyllt med en blandning av olivolja, ägg och tonfisk och ofta serverat med citronsaft.

Couscous en stapelvara i Tunisien och anses vara landets mest kända livsmedel. Couscous serveras ofta med harissa eller med kött, paprika, kikärter, potatis och morötter.

Ojja är en kryddig gryta på kött eller små korvar, olivolja, vitlök, paprika, tomater, harissa och ägg. Det serveras även på snabbmatsrestauranger.

Frukt äter man ofta som efterrätt, men det finns även en mängd olika nötter och bakverk.

Makroudh är fyllda dadlar. Baklawa är fylld med hackade nötter och serveras med syrap eller honung.