Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Uganda

Det ugandiska köket är inte bara utsökt men är också hälsosamt. Man använder mycket örter, grönsaker och frukt. Ugandas gastronomi kan karakteriseras som traditionell matlagning med engelska, arabiska och asiatiska (särskilt indiska) inslag.

De flesta i Uganda, förutom de som bor i städerna, producerar sin egen mat. I städerna har de flesta lokala restaurangerna alltid några lokala rätter på menyn för beställning, och man kan också alltid prova någon läckerhet direkt från gatuförsäljarna.

Lunchmenyn består vanligen av mosade gröna bananer (matooke) som kokas i matookeblad, kokt sötpotatis, kassava, jams och potatis, posho (ugali), böngryta, luwombo, nakati, ggobe och kachumbari (lokala bladgrönsaker som kokas och serveras som sidorätt). Matooke är en viktig del av kosten både i Uganda och på stora delar av östra Afrika. Matoke är också namnet på en läcker gryta som är en ugandisk nationalrätt.

Chapati är ett asiatiskt tunnbröd som äts i många länder och som också utgör en del av Ugandas kök. Amaranth (dodo), nakati och borr är exempel på regionala grönsaker.

I de ugandiska kötträtterna används kyckling, nötkött, get och lammkött. Fisk finns både i rå och torkad form.

Samusa (samousa, samosa) som har indiskt ursprung har helt assimilerats i det lokala ugandiska köket.

Mkate na mayai är bröd och ägg. Ursprungligen är det en arabisk maträtt, en sorts tunn pannkaka på vetemjöl som fylls med köttfärs och råa ägg och sedan viks till ett snyggt paket och steks på en värmeplatta.

Nsenene kan kanske tyckas vara en ovanlig matvara: en säsongsbetonad delikatess av gräshoppa, som friteras och saltas.

Nswaa är friterade och saltade vita myror.