Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Storbritannien

Det engelska köket är mycket mer än bara fish and chips som säkert är den rätt som man först kommer ihåg när man ska beskriva Storbritanniens kök.

I grund och botten kännetecknas köket av högkvalitativa och läckra kött- och fiskrätter, näringsrika kakor, puddingar, med enkla tillagningsmetoder.

Det ursprungliga engelska köket är mycket unikt i sitt slag eftersom det har påverkats av franska köket och sedan av en rad andra kulturer inom den brittiska kolonin, som bland andra Indien, varifrån en hel del kryddor och kryddblandningar och starka curryrätter etablerats.

Faktum är att många av Europas gastronomiska specialiteter kommer från England. Vi känner alla till sandwich- eller tekulturen, men även en mängd olika puddingar och pajer.

Den regionala gastronomin i Storbritannien är mångsidig. Skottlands nationalrätt till exempel är haggis som görs på fårinälvor.

I Wales använder man gärna purjolök i många rätter. Welsh rarebit är en ostliknande sås som serveras i hela landet. Piroger eller köttpajer är populära och finns i oändliga variationer med fyllningar gjorda på köttfärs, grönsaker och potatis.

Dubbel biffburgare, serverad med caerphillyost- och purjolökssås.

large-double-beef-burger-med-caerphillyost--och-purjolokssas-2.jpg

Sirloinstek med pepparkornsås.

large-england-sirloin-steak.jpg

Walesiska faggots.

large-wales-faggots.jpg

Lamb cawl.

large-wales-lamb-cawl-leek.jpg

Kryddiga walesiska korvar.

large-wales-sausages.jpg

Blandad grilltallrik.

large-blandad-grilltallrik-england.jpg

Warm chocolate fudge cake.

large-warm-chocolate-fudge-cake.jpg

British Barmley Apple Crumble.

large-british-barmley-apple-crumble.jpg

Eli's salted caramel cheesecake.

large-eli¨s-salted-caramel-cheescake-england.jpg