Gastronomisk guide för hungriga resenärer

USA

USA har en mycket unik gastronomisk situation eftersom invandrarna förde med sig sina matlagningstraditioner som så småningom blev anpassade till klimatet och andra omständigheter under århundraden. Till det amerikanska
köket har många nationer bidragit med sin del, bland andra spanjorerna, mexikanerna, italienarna, kineserna, engelsmännen, irländarna, polackerna, fransmännen, nordmännen, baskerna och en del fler.

Vad är det man absolut måste smaka när man reser dit?

Det är inte bara amerikaniserade smaker från olika länder, men det finns också regionala skillnader när det gäller köket. Maine är till exempel berömd för sina rätter på hummer, Massachusetts för sina fisk- och skaldjursrätter, i Texas eller Florida den mexikanska och spanska köket som är stark och i Luisiana och de södra staterna gäller Creole och Cajun mat.

Cajun- och kreolska köket

Med Cajun- och kreolska köket menas det louisianska franska köket. Dess traditioner går tillbaka till två grupper av franska invandrare. Den ena gruppen utgjordes av Cajuns som har fördrivits till sydöstra Louisiana från Kanada av britterna i 1700-talet, och den andra av kreoler, alltså de franska invandrare som hade bott där från tidigare.
Till deras matlagningstraditioner och erfarenheter kom ytterligare inslag till: dels från den inhemska indianska befolkningen och dels från de svarta slavarna vars "Soul food"-stil också präglar det louisianska köket.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Beef Manhattan
  • Brunswick stew
  • Buffalo wing
  • Clam chowder
  • Coleslaw
  • Eggs Benedict
  • Jerky
  • Pumpkin pie
  • Gumbo
  • Jambalaya
  • London broil
  • Oysters Rockefeller
  • Po' boy