Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Argentina

Argentinska köket kan liknas vid det italienska och spanska köket, med mycket pasta. Nationalrätten är asado, som är grillat nötkött.

xlarge-barbecue.jpg

Nötkött finns med i nästan alla rätter. Visste du till exempel att en person i Argentina äter 70 kg nötkött årligen? I Sverige äter vi cirka 25 kg kött per person, per år.

xlarge-beef.jpg

Korv på nötkött.

xlarge-korv.jpg

Från restaurangen Desnivel i Buenos Aires går du aldrig hem hungrig.

xlarge-img_3114.jpg

Desnivel - ett opretentiöst och hjärtligt ställe.

xlarge-desnivel2.jpg

Milanesas består av nötkött, kyckling eller kalvkött, vispade ägg, kryddad med paprika, salt och andra ingredienser. Empanadas är små smördegspiroger med vanligtvis köttfyllning.

xlarge-empanadas2.jpg

Bakverk som innehåller kött, samt ost och smörgåsar är också omtyckta i landet. En annan populär och välsmakande gryta är Puchero. Argentinare äter även gärna grönsaker och sallader: tomater, lök, auberginer, squash förekommer gärna i stora mängder på tallrikarna. Alfajores är kakor fyllda med dulce de leche och överdragna med choklad. Dulce de Leche används, förutom till att fylla kakor och pannkakor, också till rostat bröd. I Argentina sköljer man ner den goda maten inte sällan med öl eller några klunkar av något gott inhemskt vin. Vinet blandas ibland med kolsyrat vatten.

xlarge-vin.jpg

Argentina är världskänt för sin vinproduktion. Ofta används druvan malbec vid produktionen. Den nationella drycken är mate, som är som ett slags grönt te gjort på en växt som heter yerba mate.