Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Burma

Burma (eller som det kallas i dag: Myanmar) har en befolkning som består av många etniska grupper, och alla grupper har sina egna matlagningstraditioner.
Givetvis har även de stora grannländernas – Kinas, Indiens och Thailands - gastronomi haft ett starkt inflytande på det burmesiska köket.

Den traditionella burmesiska frukosten heter Mon Hin Khar. Fisksoppa med nudlar.

xxlarge-traditionell-burmesisk-frukost.jpg

Enligt det traditionella receptet behöver man havskatt och en särskild burmesisk fisk kallad Nga gyee för att laga till den. Fisken kokas, filéas och kryddorna mals. Matlagningen tar lång tid och kan tyckas vara en komplicerad process. Efter första stegen hamnar citrongräs, ingefära, lök, vitlök och chili i i soppan som får sin slutliga syrliga smak av gröna korianderblad, gurkmeja och en speciell burmesisk räkpasta. Soppan serveras med kokt ägg, stekta fiskbullar, lime och risnudlar. Fisksoppan serveras separat och hälls på nudlarna.

xxlarge-fisksoppa-med-vermicelli.jpg

Det finns ett brett utbud av friterad mat, men även stekt eller grillat kött är vanligt.
Man äter gärna tofu, krabba och lättstekta grönsaker till frukost. Här serveras stekta nudlar, ris och vårrullar.

xxlarge-160319-frukost-i-nyaung-shwe.jpg

xxlarge-stekt-ris-med-gronsaker.jpg

xxlarge-stekta-nudlar-med-gronsaker.jpg

Frukosttallrik med stekta vermicellinudlar i huvudrollen.

xxlarge-traditionell-frukost-2.jpg

Friterad papaya till frukost.

xxlarge-friterad-frukt.jpg

Varm, söt gröt, också serverad till frukost.

xxlarge-frukost-som-liknar-grot.jpg

Burmesisk fläskkorv på frukostbordet.

xxlarge-inhemsk-korv.jpg

Friterad samosa med potatis- och spenatfyllning.

xxlarge-samosa-fylld-med-gpotatis-och-gronsaker.jpg

En sorts bröd.

xxlarge-brod-kanske.jpg

Durian både doftar och smakar minnesvärt. På vissa hotell, hissar och flygplan är det förbjudet att ta med den på grund av den intensiva doften. Smaken påminner lite om karamelliserad gullök.

xxlarge-durian-3.jpg


Rangoons Chinatown bjuder på sanna läckerheter. På de trånga gatorna kan man köpa allt möjligt från rätter gjorda på kyckling-, fläsk, nöt- och getkött till tofu-, fisk- och skaldjursrätter, och det finns även ett imponerade grönsaks- och fruktutbud.

Snart är den grillade bläckfisken klar.

xxlarge-chinatown-grillad-blackfisk-2.jpg

De här flickorna ser till att folk får i sig tillräckligt med skaldjursbullar. Vid första ögonkastet tror man att det är takoyaki som är en typisk Osakarätt i Japan, men dessa är annorlunda för de är fyllda med räkor och grönsaker men inte bläckfisk.

xxlarge-chinatown-takoyaki.jpg

På restaurang May Kyin Shan i Rangoon serverar man bland annat friterad ål och ångkokt bläckfisk.

xxlarge-restaurang-may-kyin-shan.jpg

Friterad ål. I Rangoon har man det intrycket att alla herrelösa hundarna ser likadana ut. De dyker gärna upp i närheten av uterestauranger och ser ut som om de ägnade stället. De gick sin väg bara när de blev bjudna på friterade ålbitar.

xxlarge-friterad-al.jpg

Wokad bläckfisk.

xxlarge-wokad-blackfisk.jpg

Räkor i sötsur sås.

xxlarge-sweet-prawn-curry.jpg

Curry gjord på skaldjur

xxlarge-curry-pa-skaldjur.jpg

Fiskhuvudssoppa med bambuskott.

xxlarge-fiskhuvudssoppa.jpg

Het biff.

xxlarge-het-biff.jpg

Dimsum fyllda med räk- och fiskkött.

xxlarge-dimsum-med-fisk-och-rakkott.jpg

Dimsum med fläskkött.

xxlarge-dimsum-med-flaskkott.jpg

Friterad dimsumtallrik.

xxlarge-friterad-dimsumtallrik-2.jpg

Biff i Singapore-stil.

xxlarge-singapore-style-biff-med-ris-2.jpg

Ananas- och papayajuice.

xxlarge-ananas-och-papayajuice.jpg

En av de vanligaste rätterna i Burma är curry där man använder alla typer av djur, som kyckling, nötkött, fläsk (eller, som de säger pok), get, fisk, men det finns även vegetariska curryversioner.
Burmesernas curry är mild. Man använder som grund chili, ingefära, lök och vitlök. Till curryn äter man ris och grönsaker. Här serveras en mild fiskcurry.

xxlarge-fiskcurry.jpg

Sallad gjord på färsk ingefära.

xxlarge-ingefarsallad.jpg

Friterade vårrullar fyllda med vaktelägg.

xxlarge-friterade-varrullar-fyllda-med-vaktelagg.jpg

Tebladssallad.

xxlarge-tebladssallad.jpg

Stekta fåglar på en liten restaurang på vägen mellan Nyaung Shwe och Bagan.

xxlarge-stekta-f[aglar-1.jpg

Soppa med blandade grönsaker.

xxlarge-soppa-med-blandade-gronsaker.jpg

Grönsaker med stark sås.

xxlarge-gronsaker-med-stark-sas.jpg

Ångkokt hilsafisk.

xxlarge-angkokt-hilsafisk-1.jpg

Till huvudrätten serveras flera olika, mestadels starka såser med grönsaker.

xxlarge-side-dishes-1.jpg

Currygryta gjord på fårkött och kikärtor.

xxlarge-mutton-curry.jpg

Är det 38 grader varmt ute slukar man gärna i sig ett glas färskpressad grapefruktsjuice med mycket is.

xxlarge-grapefruktjuice.jpg

Drakfruktsjuice går minst lika bra.

xxlarge-drakfruktjuice.jpg

Soltorkat fårkött.

xxlarge-torkat-farkott-2.jpg

Stekt fläskskinn.

xxlarge-flaskskinn.jpg

Kokta nudlar med grönsaker.

xxlarge-angkokt-pasta-med-gronsaker.jpg

Ankgryta.

xxlarge-ankgryta.jpg

Mycket stark kall biffsallad med råa grönsaker.

xxxlarge-het-biffsallad.jpg

Burmesisk chokladkaka. Sofistikerad smak, man kan inte klaga på att överdrivet mycket socker finns i den.

xxlarge-burmesisk-kladdkaka.jpg

Efter maten dricker man gärna te eller starkt kaffe med eller utan grädde. Lokalbefolkningen gillar generellt att dricka både te och kaffe extra sött. Här serveras ett enkelt svart kaffe med lime och socker.

xxlarge-svart-kaffe-med-lime-och-socker.jpg

Keng Tung är en liten stad i Shanprovinsen. När kvällen närmar sig ser man flera tillfälliga kök upprättade lite varstans på gatorna. Där kan man antingen köpa färsklagad mat på avhämtning eller så sätter man sig ner på en av de små trästolarna runt det tillfälliga bordet och äter på plats.

Valet blev åtta stycken grillade kycklingsspett och fyra dumplings fyllda med fläskkött att äta på plats.

xxlarge-spett-pa-gatan.jpg

En lättkokt varm sallad serverades till.

xxlarge-angad-sallad-pa-gatan.jpg

Nyöppnad kokosnöt direkt från marknaden i Keng Tung.

xxlarge-nyoppnad-kokosnot.jpg

Många indier bor i Burma vilket självklart sätter sin prägel även på matkulturen i landet. Indiska restauranger finns på en hel del ställen i landet, till exempel I mångkulturella Mandalay. Till varje måltid serveras färska örter och grönsaker med stark sås.

xxlarge-indisk-restaurang-gronsaker.jpg

En enkel lassi utan socker är ett säkert kort. Den svalkar väl i hettan och smakar också gott.

xxlarge-indisk-restaurang-lassi.jpg

Roti.

xxlarge-roti.jpg

Snabbkokta grönsaker med gott tuggmotstånd.

xxlarge-indisk-restaurang-angkokta-gronsaker.jpg

Linssoppa.

xxlarge-indisk-restaurang-linssoppa.jpg

Currygryta gjord på fårkött och potatis.

xxlarge-indisk-restaurang-mutton-potato.jpg

Ankcurry.

xxlarge-indisk-restaurang-ankcurry.jpg

Olika starka såser serverade till huvudrätterna.

xxlarge-indisk-restaurang-olika-saser-1.jpg

Stark sås med bönor.

xxlarge-indisk-restaurang-sas-med-bonor.jpg

Minibananer. Gulliga, platta och inte alltför.

xxlarge-minibananer.jpg