Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Laos - Kin khao laeo bor?

Mat är ett såpass centralt ämne i Laos att folk ofta hälsar varandra med frasen "Kin khao laeo bor?" vilket betyder ungefär: "Har du ätit än?"

Generellt baseras rätterna på klibbigt ris, grönsaker och något kött. Rätterna är lätta, mättande och vitamin- och näringsrika.

Stekt ris med grönsaker och skaldjur

xxlarge-stekt-ris-med-skaldjur-vientiane.jpg

Ofta förekommande ingredienser är fisk, fisksås, svamp, bambu, sallad, kål, tomat, gurka, pumpa, galangal och olika kryddor, såsom ingefära, koriander, citrongräs. Till maten serveras ofta färska örter och råa grönsaker som kyler munnen när för mycket chili används till maten.

Till frukost äter man gärna soppa med risnudlar. Soppor är allmänt populära och finns i oändliga varianter i landets alla hörn. Man skulle kanske tro att det tropiska klimatet gör att man inte väljer just varma soppor men efter några dagar på plats ändrar man åsikt.

En skål med tomyumsoppa med grönsaker och skaldjur för två personer.

xxlarge-laos-tomyumsoppa-med-skaldjur.jpg

En portion.

xxlarge-tomyum-laos-narmare.jpg

Nudlar är populära i alla former, både med och utan soppa, och när som helst.

Stekta nudlar till middag på nattmarknaden i Vientiane.

xxlarge-stekta-nudlar-med-gronsaker-vientiane.jpg

Kouy jup med fläskkött.

xxlarge-koy-jup-vientiane-laos.jpg

Vitlökskryddad fläsk med ris.

xxlarge-vitloksflask-med-ris-vientiane.jpg

En enkel buljong med gräslök i och en liten skål med chili följer för säkerhets skull också med.

xxlarge-vitloksflask-med-klar-soppa-och-stark-sas-vientiane.jpg

Nationalrätten är laap (eller larb), en "Lao tatar" av marinerat malet kött blandat med örter, kryddor, limejuice och mängder av chili. Larb skiljer sig från den thailändska varianten i att man i Laos ofta använder rått kött i stället för tillagat när man gör laap på nötkött. Larb kan göras även på kyckling, anka, fisk och på fläsk.

Laap på fläsk.

xxlarge-laos-nationalratt-larb-laap.jpg

Tam Maak är den laotiska motsvarigheten till som tum i Thailand: kryddig sallad gjord på grön papaya. I Laos serveras salladen med jäst krabba och en tjock fisksås med intensiv smak, men utan jordnötter. Den här salladen härstammar från Laos och den hade introducerats i Bangkok av laotiska emigranter.

Ping kaik är kryddig grillad kyckling.

Khao Jii paté är franska baguetter som påminner om Banh mi i Vietnam där man använder koriander och inlagda grönsaker. I den laotiska baguetten använder man däremot vattenkrass och rivna morötter, och rikliga mängder av chili- och vitlöksås.

Baguetter.

xxlarge-baguette-franska-inslag-laos.jpg

Kebab på laotiskt vis.

xxlarge-laos-kebab.jpg

Khao piak sen är en nudelsoppa som kan göras på fläsk eller kyckling och som smaksätts med citrongräs, galangal, chalottenlök, vitlök, färska korianderblad. Till soppan serverar man färskskurna limeklyftor. En viktig detalj är att buljongen lagas långsamt med benen i för den bästa smaken.

Khao piak sen.

xxlarge-khao-piak-sen-vata-nudlar.jpg

Naem Khao Tod är krispig, färsk rissallad som serveras med friterade risbollar, fläskkorvbitar, jordnötter, kokosflingor, fisksås, chili och andra ingredienser. Traditionellt fyller man enstaka salladsblad med Nam Khao-blandningen och strör det över med färska örter och chiliflingor.

Sai Uah och Sai Gok är korvar där man blandar fläskkött med mycket örter som citrongräs, galangal, limeblad, chalottenlök, färska korianderblad, chili, samt fisksås. Den här typen av korv finns även i en annan variant där ingredienserna är de samma men man tillsätter även klibbigt ris.

Buffelkorv och starka köttbullar gjorda på buffelkött är specialiteter från provinsen Luang Prabang norr om huvudstaden.

xxlarge-buffelkorvar-laos.jpg

Buffelkorvar och köttbullar.

xxlarge-buffelkorv-och-kottbullar-laos.jpg

En annan variant på köttbullar och korv från södra delen av landet.

xxlarge-savannakhet-kottbullar-och-korv-med-ris.jpg

Grillad mekongfisk på bananblad.

xxlarge-grillad-mekongfisk-pa-bananblad-laos.jpg

Fisken är färdigkryddad. Inuti har man lagt citrongräs och utanpå är det bara salt som gäller.

xxlarge-grillad-mekongfisk.jpg

Phor är en nudelsoppa som kan sägas vara en variant av den vietnamesiska soppan Phô. Den är gjord på buljong av nötkött serverad tillsammans med färska örter, chili och böngroddar. Soppan kan se olika ut beroende på vilken del av landet man befinner sig. Beställer man en skål med phor får man frågan om man vill ha smala eller tjock risnudlar I.

Kranvattnet i Laos är inte drickbart, men vatten på flaska är allmänt tillgängligt. Lokalbefolkningen dricker mestadels kokt vatten eller te.

Laotiskt kaffe är något man absolut ska ta med hem. En kopp espresso kostar inte mer än cirka 10 kronor i Vientiane.

xxlarge-laos-espresso.jpg

Kaffe som serveras på marknaden i Savannakhet.

xxlarge-savannakhet-laotiskt-kaffe-2.jpg

Beer Lao är landets egen öl som traditionellt serveras med is i små glas. Den görs med laotiskt jasminris. Den gula logotypen som föreställer ett tigerhuvud kan ses överallt. En stor flaska på 640 ml kostar runt 10 000 till 15 000 kip på restauranger vilket motsvarar 10-15 svenska kronor. Ölen finns i tre versioner: original (5%), Dark (6,5%) och Light (2,9%). Bryggeriet påstår att de har 99% av marknaden.

Även alkoholfria drinkar finns det gott om, tack vare det fantastiska fruktutbudet i landet.

Kokosnötter kan man köpa var som helst på gatan. Den väl kylda vätskan svalkar behagligt i hettan.

xxlarge-kokosmjolk-vientiane.jpg

Guavajuice med is.

xxlarge-guavajuice-vientiane.jpg

Passionsfruktsjuice med is.

xxlarge-passionsfruktsjuice-vientiane.jpg

Till vänster: apelsinjuice med is. Till höger: en juice gjord på blandade frukter.

xxlarge-laos-vientiane-apelsinjuice-och-juice-pa-blandade-frukter.jpg