Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Serbien

Serbisk gastronomi blandar medelhavssmaker med centraleuropeiska och lokala balkanska matvanor.

Serbien erbjuder en överväldigande mängd av olika maträtter. Serbisk mat är enligt många tung, med massor av kalorier. Kött, bakverk och lokala grönsaker dominerar.

På sommaren äter man helst grillat kött med fräscha sallader, medan det på vintern gäller sarma (kåldolmar fyllda med fläskkött) och sur kycklingsoppa.

Lokalbefolkningen besöker gärna restauranger och kaftans (bistro). I dag vinner snabbmat allt större popularitet i Serbien.

Serber har också välsmakande bakverk. Några av dem är pitabröd, deg med ostfyllning och "kiflice" som är croissantformade bakelser, fyllda med sylt eller choklad.

Pljeskavica och cevapi görs på köttfärs. Karadjordjeva (karađorđe) šnicla är stekt kött.

De vanligaste sopporna görs på nötkött och serveras med nudlar. Fisksoppa (Riblja Čorba) och lammsoppa (jagnjeća Čorba) anses vara delikatesser.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Burek
  • Kačamak (en sorts polenta)
  • Popara
  • Proja
  • Čalabrca
  • Pečenje är stekt kött (gris, lamm eller get)
  • Đuveč består av stuvade grönsaker och fläsk som liknar fransmännens Ratatouille eller ungrares lecsó.
  • Punjene paprike, är paprika fylld med köttfärs, lök och ris
  • Pljeskavica
  • Cevapcici
  • Šopskasallad