Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Bosnien och Hercegoniva

Det bosniska köket har påverkats av 400 år under turkiskt styre. På den bosniska menyn hittar man givetvis många turkiska rätter, som haji tjevab, sis tjevab, sogan dolmar, pitabröd och baklava. De viktigaste kryddorna är kanel, peppar och kryddnejlika.

Till kötträtterna används vanligtvis får, och det grillas oftast på glödande kol. Garneringen är vanligtvis ris och grönsaker.
Den bosniska köket kännetecknas av mjuka smaker, främst till följd av att maten kokas långsamt.

Över hela landet ser man längs vägarna små ställen som heter "Autogrill". Dessa matställen erbjuder stekt fårkött och olika bakverk med fyllning av korvar, kallskuret och grönsaker. Till efterrätt väljer man oftast strudelliknande bakverk med olika fyllningar. Bland efterrätterna hittar man dessutom mycket söta kakor med sockerlag och honung.

I Bosnien dricker man olika typer av mineralvatten och vita, torra viner från Hercegovina, som till exempel Zilavka.