Vitryssland

Det vitryska köket har en lång historia.

Den mest använda produkten och ingrediensen är potatis. Den finns alltid med på det vitryska bordet i stekt, kokt, bakad eller fylld form. Potatis är en ingrediens i soppor, sallader och pastejer.

Potatisrätter som pannkakor, babki, draniki, kolduny och kletski tillhör specialiteterna.

Draniki är tjocka pannkakor gjorda på potatis.

Babka är en maträtt gjord på riven potatis, täckt med stekt bacon, lök och kött. Man lägger skålen med rätten i ugnen för bakning och serverar den sedan med gräddfil och mjölk.

Andra ingredienser och råvaror i vitryska köket är morot, kål, ärtor, ängssyra, svamp, bär och flodfisk.

Sopporna kan vara varma eller kalla. Heta soppor bereds ofta med mjöl, grönsaker och spannmål. Kholodnik och okroshka är traditionella kalla soppor.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Draniki
  • Kholodnik
  • Okroshka
  • Babka
  • Kolduny
  • Kletski
  • Zhur
  • Vereshchaka