Montenegro

Montenegrinska köket erbjuder hälsosamma och välsmakande rätter som oftast lagas med olivolja av mycket god kvalitet.
En specialitet är rasta som är torkat getkött med grönkål. Cevap görs på köttfärs och passar bäst på grillen. Pljeskavica liknar cevap men är platt och runt.

Ražnjiča är kebab. Vješalica som är grillad köttfilé och džigerica sa roštilja, det vill säga grillad lever ska man absolut testa nä man väl är i Montenegro.
En god fisksoppa är bordetto.

Burek är ett viktigt och mycket populärt bakverk i hela regionen: den bakas inte bara i Montenegro men även i Kroatien, Serbien, Bosnien och Hercegovina. Burek fylls oftast med keso eller köttfärs, men även skink- och ostfyllda varianter förekommer. De söta varianterna fylls med äpple eller körsbär.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Bordetto: fisksoppa.
  • Džigerica sa roštilja: grillad lever
  • Gibanica: pita
  • Prsuta: skinka