Gastronomisk guide för hungriga resenärer

Mongoliet

xlarge-mongol.jpg

Det kontinentala klimatet och den nomadiska livsstilen har bidragit till utvecklingen av unika kulinariska traditioner i Mongoliet.
Kosten består huvudsakligen av kött, mejeriprodukter och animaliska fetter som har till uppgift att underlätta överlevnad under svåra omständigheter. Grönsaker används i en begränsad omfattning. På grund av landets historiska koppling till Kina och Ryssland har köket påverkats av båda kulturerna.

xlarge-mongoliet.jpg

Nomader som lever i Mongoliet använder mest kött och mjölk från nötkreatur, får och hästar. Det mest etablerade tillagningssättet av kött är kokning. Kött används i grytor, soppor och dumplings eller det kan också stekas över öppen eld på spett.

xlarge-spett.jpg

Den stora andelen av animaliskt fett i den mongoliska kosten hjälper till att klara av kylan och arbetet utomhus.

Andra djur som får plats i den mongoliska gastronomin är getter, kameler och jakar vars kött används regelbundet i den mongoliska matlagningen.

Mjölken som härrör från dessa djur används för att göra olika drycker, ost och andra sådana produkter som aaruul (torkad ostmassa) och Urum (tjock grädde), mongoliskt smör och kefir eller mild yoghurt.
Även jakmjölken är en naturlig komponent i den mongoliska kosten.

Aaruul anses av experter vara orsaken till att det mongoliska folket har starka tänder. Det är filmjölk som torkas för att få lång hållbarhet.

Det nationella drycket i Mongoliet är airag som i första hand görs på sommaren av häst-, kamel- eller getmjölk.

xlarge-airag.jpg

Airag kan inneha ca 1-7 % alkohol och bör konsumeras med försiktighet. De godaste versionerna sägs komma från provinserna Arkhangai, Bulgan och Övörkhangai.

xlarge-kamelmjolk.jpg

Typiska rätter

Khorkhog

Khorkhog är en matig rätt tillagad av fårköttbitar som bakas med grönsaker, peppar och salt under flera timmar i en kruka över öppen eld. Den finns på menyn praktiskt taget över hela landet.

xlarge-khorkhog1.jpg

Khorkhog serveras i fat.

xlarge-khorkhog_fat.jpg

xlarge-till_khorkhog.jpg

Ofta äter man potatis, grönsaker, sås och andra tillbehör till. 

xlarge-khorkhog_sten.jpg

I fatet håller en het svart sten köttet varmt.

xlarge-khorkhog_pa_tallrik.jpg

På tallriken.

xlarge-tsets-magnai.jpg

Tsets magnai

Dumplingssoppa. Dumplingarna är oftast fyllda med kött.

Buuz, Bansh och Khuushuur

Buuz, Bansh och Khuushuur är mongoliska dumplings som finns på middagsborden i hela Mongoliet. Klimparna görs av en deg som fylls med kött och sedan kokas eller steks. Buuz är det allmänna namnet för dumplings, bansh är klimpar i ett mindre format, medan Khuushuur friteras i olja.

xlarge-khushur.jpg

Heta, friterade khushuur.

xlarge-buuz.jpg

Buuz, fylld med lammfärs.

xlarge-buuze.jpg

En annan variant av buuz, fylld med nötfärs.

Boodog

Boodog är en speciell mongolisk maträtt där man använder heta stenar för att steka köttet. Man lägger de heta stenarna i en killing eller ett murmeldjur och stoppar en mängd olika grönsaker och kryddor i. Därefter värms det även från utsidan, oftast på en grill, för att få den genomstekt och att få djurets päls brännas bort.

Tsuivan

Tsuivan är en gryta med nudlar skurna i lagom stora bitar som kombineras med fårkött och grönsaker.

xlarge-tsuivan.jpg

Tsuivan.

xlarge-meny_med_tsuivan.jpg

Meny där huvudrätten är tsuivan.

Guriltai Shul

Guriltai Shul är en köttbaserad soppa som ofta kombineras med ost gjord på jakmjölk.

xlarge-honiny_sharsan_makh.jpg

Honiny sharshan makh - en god nötköttsrätt.

xlarge-sharzhinguur_takhia.jpg

Sharzhinguur takhia är ett slags panerat kycklingkött. Ett klokt val när man vill ha något lättare att äta till lunch.

xlarge-lammfraskottbullar.jpg

Stora lammfärsköttbullar som lätt blir stora favoriter.

xlarge-khodogijn_bayasgalan.jpg

Khodogijn bayasgalan är stekta nötköttbitar med grönsaker.

Boortsog

Boortsog är som munkar som stekts i het olja. De är vanligtvis triangelformade och äts ofta som dessert. Många gillar att att doppa dem i te.

Bantan är en krämig soppa gjord på kött och dumplings. Bantan är ett favoritbotemedel mot baksmälla för många mongoler.

Suutei tsai

Suutei tsai är det traditionella mongoliska mjölkteet. Man häller kallt vatten i en vattenkokare, lägger i en nypa salt, krossad gröna teblad, mjölk och sedan kokar det. Mjölkte har många olika smakvarianter, beroende på området man besöker. En del människor föredrar att dricka det med lite mer salt medan andra föredrar att dricka det med mindre salt. Mjölkte serveras till många måltider och snacks i Mongoliet.

xlarge-te_och_zhem.jpg

Suutei tsai till vänster. Man kan se fettet på teets yta. Ölen bredvid är naturligtvis också mongolisk: den heter Zhem.

xlarge-te1.jpg

En annan variant av mjölkte.

xlarge-te2.jpg

Ytterligare en variant med mer smörsmak.

xlarge-chingis_ol.jpg

Efter en viss tid börjar man tycka att allt möjligt i Mongoliet kan heta Chingis. Öl är inget undantag.

xlarge-gobi1.jpg

Lokal öl.

xlarge-gobi2.jpg

Begripligare så?