Slovenien

Det slovenska köket består av olika regionala kök där även grannländernas inflytande märks tydligt. De slovenska rätterna är ofta enkla och hjärtliga. I en hel del rätter använder man grädde, till exempel i svampsoppa, fläsksoppa och sur soppa. Pepparrot med grädde är en specialitet i nordöstra Slovenien, den serveras ofta till rätter på nötkött. Paprikakyckling är en kycklinggryta med krämig sås på kryddig, röd paprika som serveras tillsammans med nudlar eller dumplings.

Fågel, mejeriprodukter och potatis förekommer ofta på menyn. En del av baslivsmedel, såsom olja, vete, socker och kött importeras.

Många slovener avnjuter ofta av en måltid på en Gostilna (lokal pub), där traditionella rätter och bakverk serveras. En traditionell söndagslunch på en gostilna kan bestå av en nötkötts- eller kycklingsoppa med hemlagade nudlar, fläsk eller kalvstek med potatis och sallad samt potica eller strudel till efterrätt.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Golaz (Goulash)
  • Jota (husos kaposzta)
  • Klobasa and Kisdo Zelje (Sausage and Sauerkraut)
  • Dandelion Salad
  • Potica
  • Slovenian Almond Bars
  • Strudel