Côte d'Ivoire

Elfenbenskustens kök är, tack vare närvaron av ett femtiotal etniska grupper, minst sagt färgglatt och mångsidigt. Varje grupp har sin egen matkultur som har växt fram under många år. En del människor på Elfenbenskusten odlar kakao och kaffe medan andra odlar ris, jams, jordnötter och hirs. De som bor nära kusten får dagligen njuta av ett mycket brett utbud av fisk och skaldjur.

Jams, plantain, ris, hirs, majs och jordnötter är baslivsmedel i hela landet. Nationalrätten är fufu, som görs på plantain, kassava eller jams ihoparbetade till en klibbig deg och serveras med någon sorts kött och kedjenousås. Kedjenou görs oftast på jordnötter, aubergine, okra eller tomater.

Attiéké är en populär sidorätt. Till utseendet liknar den couscous, men det är en gröt som görs på riven kassava.

För dem som har råd är kött, kyckling och fisk favoriter. Soppor och grytor kryddas rejält och äts ofta heta och starka.

Till efterrätt är färsk frukt ett naturligt val, ofta tillsammans med bangui som är en lokal vit palm. Youki Soda är ett läsk som är en något sötare version av tonicvatten.

Vill man prova godbitarna i landets lokala kök har man flera val: marknader, gatuförsäljare, eller en maquis som är en restaurang som bara finns på Elfenbenskusten.

De bästa rätter du bör smaka:

  • Kedjenou
  • Aloko (friterade bananer)
  • Majsmjölskakor
  • Fufu (kokt kassava och plantains)
  • Kall avokadosoppa
  • Calalou (grönsaksgryta)