Belize

Njut av din semester i Belize som är rena paradiset - inte bara när det gäller klimatet men även det som väntar smaklökarna.

Den belizianska maträtten ris med bönor är känd världen över. Praktiskt taget finns den med på alla belizianska restaurangers meny. Man använder ris, röda eller svarta bönor och kokosmjölk till den här rätten och serverar den med nötkött, kyckling, fläsk, räkor, stekt fisk, fiskfilé eller vilt. Även potatissallad och stekt groblad kan följa med.

Streetfood är mycket populärt i hela Belize, kanske på grund av frånvaron av de stora franchise-snabbmatskedjorna. Snabbmatsförsäljning sker generellt på små anläggningar som till och med kan vara så enkla som ett litet bord på trottoaren - ibland med en liten gasspis för att hålla maten varm. Helger och kvällar hittar man i nästan varje gathörn folk som är ute och grillear.

Burrito är en tortilla som är fylld med kyckling eller nötkött, ost, bönor och kål.

Tacos är majsmjölstortillor som fylls med kyckling, nötkött eller fläsk och hackade tomater, lök, färsk grön koriander och peppar.

Garnaches är friterade krispiga majsmjölstortillor som täcks med frijolesbönor, riven ost, hackad lök, stark habaneropeppar, lök och koriander. Man använder gärna limesaft eller vinäger till dem.

Panades är majmjölstortillor fyllda med kött, bönor eller fisk. De friteras och serveras sedan tillsammans med en sås gjord på hackad lök, paprika, kål och koriander.

Salbutes är lätt stekta majsmjölstortillor, toppade med frijolesbönor, strimlad stuvad kyckling, sallad, lök, tomater och koriander.

Tamales ser ut som små gröna paket: de innehåller kyckling eller fläsk, lök, gröna ärtor och tomater.

"Nötbenssoppa" är en delikatess som man lagar mestadels på helgerna. Soppan görs på nötben och nötsvans som kokas länge och långsamt tillsammans med kryddpeppar, okra och potatis. Den serveras antingen med stekt majsmjöltortillor eller kokt ris och tillsammans med en sås gjord på lök och habaneropeppar.