Nepal

Nepalesisk mat är verkligen unik och smakrik, tack vare de lokalt producerade kryddorna och ingredienserna.

Kryddor som ingefära, vitlök, röd chili, bockhornsklöver, spiskummin, gurkmeja och färsk koriander används ofta.

Dal Bhat Tarkari är nog den vanligast förekommande rätten i Nepal. Kokt ris serveras tillsammans med dal, curry och yoghurt.

Momo finns på alla hotell och restauranger i flera varianter. Det är klimp som fylls med buffelköttfärs eller grönsaker och antingen kokas eller steks. Den serveras med en het, kryddig chutney och äts varm.

Gundruk Dhido är en gröt som huvudsakligen görs på majsmjöl. Den serveras med sås och kyckling-, get- eller fläskkött.

Aalu tama är en traditionell maträtt tillagad av potatis och bambuskott eller bönor. I många hushåll serveras rätten med yoghurt för att ge den ett friskt och syrligt smakinslag.

Yomari eller Jamari är fyllda dumplingar gjorda på rismjöl. Degen blandas med melass och sesamfrön och man formar små fikonformade bullar av den. Det är en söt rätt som serveras varm.

Chatamari är pannkakor som görs av rismjöl. Det äts ofta vid festliga tillfällen. Du kan antingen äta vanlig chatamari eller fylld chatamari. Till fyllningen kan ägg, kött eller grönsaker användas.

Sel Roti görs på rismjöl och kryddor som kardemumma och kanel. Smör, grädde, bananer och socker kan tillsättas. Den friteras i het olja tills den får en vacker gyllenbrun färg.

Kheer är egentligen risgrynsgröt, en söt rätt på ris, torkad frukt, kanel- och kardemummapulver, med kokande mjölk. Efter tillagningen låter man den vila för ungefär en timme.

Samyebaji eller Samay baji lagas av malet ris, svart sojasås, rökt kött, kokt och marinerad potatis, stekt kött, kokta och kryddiga bönor, kokt ägg, linser, vitlök, ingefära, gröna grönsaker och hemlagad rissprit.

Masu Ledo är kryddiga köttbitar i sås, serverade med ris.