Brunei

Det bruneiska köket har lånat många smakrika rätter från grannländerna Malaysia, Singapore, Indonesien och modifierade dem efter sin egen smak. Bruneiska köket uppvisar även kinesiska och indiska inslag.

Fisk, kyckling och ris är vanligt förekommande ingredienser på menyn i Brunei. De flesta lokala rätter är rikligt kryddade, vilket inte är konstigt med tanke på att Brunei är hem för många olika sorters kryddor.

Ayam Penyet är stekt kyckling som marineras med paprika och örter. Den serveras alltid ordentligt kryddad, tillsammans med en sallad.

Ketupat är en typ av klimp som är gjord av ris. Den är också känd på Filippinerna, Singapore, Malaysia och Indonesien. Riset sveps in i ett palmblad och kokas. När riset kokar expanderar kornen och fyller i påsen medan riset komprimeras. Denna unika metod har tillämpats i denna region i århundraden.

Ambuyat är en riktig bruneisk delikatess. Den görs på sagopalmens inre delar och måste provas för själva upplevelsen. Ambuyat serveras med tilsammans med många olika sidorätter och såser.

Roti är ett läckert tunnbröd som bakas av fullkornsmjöl. Det har sitt ursprung i Indien och det är också vanligt förekommande i Pakistan, Sri Lanka, Nepal och Bangladesh.