Rwanda

Rwandisk matlagning handlar om enkla rätter som lagas på lokalt odlade råvaror som sötpotatis, bönor, majs, ärter, hirs, kokbananer, kassava och frukt. Potatis blir mer och mer populärt.

Folk som bor på landsbygden äter mer sällan kött jämfört med invånarna i städerna. De vanligaste kötträtterna görs på nöt- och getkött och kyckling, men även fisk som till exempel tilapia används gärna.

Umutsima är en maträtt som görs på kassava och majs.

Isombe är kassavablad med aubergine och spenat.

Mizuzu är stekt groblad.

Brochette är en sorts grillspett med kött eller fisk. De flesta ställena erbjuder oftast nöt- och getkött eller kyckling med pommes frites.

Akabenz är en rätt gjord på fläskkött som du hittar på de flesta matställena i landet.

Nyama Choma är rostat getkött som är en mycket populär maträtt, egentligen i hela Östafrika, särkilt i Kenya. I Rwanda lagar man den på en hel del ställen runt huvudstaden Kigali. Det är i grunden getkött med ben som rostas och sedan hackas i bitar. Nyama Choma ... ser kanske lite skrämmande ut men det är gott!

Ugali är en stapelvara som har många olika namn beroende på var den tillagas i Afrika. Till exempel kan den heta fufu eller posho. Majsmjöl eller kassava kokas med vatten till en sorts tjock deg eller gröt. Man tar en klump av ugalin, rullar ihop den till en boll och doppar den i såsen.

Ibirayi är en rätt som består av grillspett med krispig stekt potatis, ofta kryddad med pili pili. Pili pili är Östafrikas starka chilisås. På vissa ställen ger de dig även hela chilipeppar om du skulle tycka att såsen inte är tillräckligt het. Chilin som används i dessa trakter är ganska stark så se upp för den!

Kachumbari är en afrikansk version av pico de gallo som görs på tomater, lök och chili.

Rwandier älskar lunchbuffé! Nästan varje restaurang som har öppet på eftermiddagen erbjuder en buffé. Kika på hur lokalbefolkningen gör för att lära dig vilka saker och hur du ska stapla på din tallrik.