Samoa

Den samoanska matlagningen visar upp tydliga europeiska och kinesiska drag.

Klassiska samoanska rätter som umu, sapasui och puligi har inte förändrats mycket under de senaste decennierna, medan andra rätter har förändrats lite grann genom tiderna.

Generelt sett är de samoanska rätterna inte starkt kryddade. Man använder ingredienser som är relativt okända för de flesta västerlänningar, såsom brödfrukt, taro, taroblad, kokta gröna bananer och rå fisk.

Umu är en traditionell metod för matlagning. Man placerar stenar i elden. När elden har slocknat placerar man bananer, brödfrukt, taro, fisk, palusami och fläsk på stenarna som täcks med bananblad.

Oka är ett samoanskt sätt att tillaga rå fisk. Små bitar av fisk marineras i en blandning av citronsaft, kokosmjölk, salt och finhackad lök.

Palusami görs på taroblad och kokosmjölk. Lök och taro smaksatt med kokosmjölk packas in i hela taroblad och kokas i en umu.

Corned beef är en omtyckt importvara på Samoa och används i dag allmänt som ett tillägg till umus och andra rätter.