Benin

Benin har en rik afrikansk matkultur med läckra och smakrika lokala rätter.
I den södra delen av Benin äter man mycket fisk och skaldjur. I norr är hirscouscous populär.

Den kanske godaste lokala maträtten är grytan som görs på skaldjur, tomater, lök och stark sås som kallas "Pilipili".

Måltiderna i Benin är otänkbara utan sås. En favorit är "lamounou Dessi" som man gör på fisk, rökta räkor, grönsaker och chili.

En typisk måltid i Benin består av jams, kassava, majs, bönor eller hirs och ris.

Stekt jams är en riktig gatumat. Grönsakerna skärs i tjocka remsor och sätts i saltat vatten. När någon beställer det steks det och beströs med salt före servering. Ofta serveras den med stark sås eller med en kryddig, tjock tomatsås som heter Dja (Jah).

Akkara är friterade mosade bönor med lök, ägg, kryddor och salt. Det serveras med den kryddiga tomatsåsen dja.

Massa är en sorts pannkaka. Man använder hirsmjöl, socker och ris för tillagningen. Den steks och beströs med florsocker.

Akassa är en jäst majsdeg som kokas i ett bananblad. Den serveras med olika såser, som till exempel mojosås eller med Egussisås som görs på tomater, palmolja, sesamfrön och köttfärs.

Amiwo är en tomat- och majsdeg som äts varm med antingen Mojo (paprika, lök och tärnade tomater) och serveras med antingen stekt eller grillad fisk eller stekt kött.

Wagassi är ost gjord på komjölk. Det är en mild ost som kan ätas färsk eller stekt med olika såser.

Atassi är Benins version av ris blandat med bönor. Rätten serveras med den kryddiga tomatsåsen dja, och med någon form av kött eller fisk.

Coco eller bouillie är en röd gröt med röda hirs. Det är en av de vanligaste rätter som man äter till frukost i Benin. Man tar gärna en sockerbit och sötad kondenserad mjölk till. En mycket näringsrik och ganska ekonomisk frukost.

Tapioka lagas på kokt tapioka och citronella som ger rätten en speciell smak. Mjölk och socker tillsätts gärna. Den kan ätas när som helst under dagen men den räknas mer som en frukostmåltid.