Gambia

Det gambiska köket är spännande och varierat. Populära ingredienser är färsk fisk och kyckling med ris, couscous, kassava, sötpotatis och okra. Eftersom jordnötter spelar en betydande roll för Gambia finns de med i den traditionella matlagningen.

Fisk har en central roll i gambiska köket på grund av det rikliga utbudet av fisk både i floder och havet.

De vanligaste lokala drycken är Wonjo och Baobab. Wonjosaft tillverkas av torkade röda sorrelblommor, som kokas med socker för att göra ett uppfriskande, sött dryck fullt med C-vitamin. Baobabsaft görs på frukten från Baobabträdet.

Några av de mest populära gambiska specialiteterna:

Foufou är maniok, som ofta serveras som tilltugg.

Domoda är en gryta med bräserat kött eller fisk, grönsaker och en tjock jordnötssås. Det är mandinkafolkets maträtt. Grytan innehåller lök, färska tomater, potatis, morötter, kål, tomatpuré och citronsaft och den serveras med vitt ris.

Jollofris är köttgryta med grönsaker och ris.

Yassa är citronmarinerad grillad kyckling eller fisk, samaksatt med lök, vitlök, salt, peppar, kryddnejlika, senap, chilisås och limesaft. Oftast serveras yassa med vitt ris.

Benachin är en populär maträtt som kan göras på fisk eller kött och kryddas med örter, citronsaft, persilja och basilika. Ytterligare ingredienser är aubergine, chili, tomat, lök, pumpa, morot, vitkål, vegetabilisk olja och tomatpuré. Rätten serveras med vitt ris eller couscous.

Mbahal tillagas med rökt och saltad fisk, jordnötter, johannesbröd, bönor, färsk chili, salladslök och bitter tomat. Vanligtvis serverar man vitt ris till rätten.