Jemen

Även om Jemen ligger i Mellanöstern skiljer den jemenitiska matkulturen från sina nordliga grannars gastronomi. I den jemenitiska grytan finns det gott om inslag från Afrika och Indien.

I Jemen äter man traditionellt för hand, sittande på golvet.

Jemenier älskar varma kryddiga rätter med vitlök, kryddor och örter - särskilt färsk koriander och mynta.
Bockhornsklöver är den vanligaste kryddan som utgör grunden för hulbah som är en allmän sås och zhug som är en annan smaksättare. Dessa finns med alla måltider och praktiskt taget läggs de till nästan varje maträtt.

När det gäller kött använder man vanligtvis kyckling-, nöt- och lammkött, antingen grillat eller kokt.

Rätter utan kött finns också ofta på bordet i Jemen. Burghul, gröna bladsallader, bönor, ris, aubergine, okra, tomater och durra utgör är bara några av ingredienserna i de dagliga måltiderna.

Kaffe, det vill säga qahwah, serveras som en avslutning vid måltiderna. Det ska gärna vara starkt och sött, smaksatt med ingefära.

Hulbah - Bockhornsklöverspasta
Zhug - kryddig relish
Fatut - äggröra och bröd
Shoubra - köttsoppa
Tahini-äggsallad
Jemens bönsallad
Jemens auberginesallad
Salatat Banadura - Tomatsallad
Jemenitisk falafel
Bint Al-Sahn - paj med honung
Burghul - efterrätt med honung